CVRM wat is het en waarom moet je dit weten

hart

CVRM klinkt misschien als een nieuw soort CV ketel maar dat is het helaas niet. Bij medische professionals en patiënten is wel bekend wat het is. En in deze blog wordt dieper ingegaan op wat CVRM is en waarom het goed is hier meer over te weten.

CVRM: Cardiovasculair Risicomanagement

Hart- en vaatziekten komen helaas veel voor. Denk vernauwde bloedvaten, hartkloppingen en hoge bloeddruk. Of je vatbaar bent voor deze categorie ziekten hangt van veel factoren af echter een aantal die altijd weer voorbij komen zij natuurlijk voeding, diabetes en roken. Wat CVRM inhoud is het op tijd vaststellen van dit ziektebeeld. Hierdoor kan er:

  • Sneller behandeld worden
  • Korter behandeld worden
  • Lagere kans op overbehandeling
  • Kleinere kans op schade aan andere organen

Hoe gaat CVRM in zijn werk?

CVRM wordt uitgevoerd met apparatuur en software in combinatie met kennis van tal van medische professionals. Hierdoor is de kennis beter voorhanden. Kan er beter getest worden en is het behandelplan en de werking ervan beter toetsbaar. Er zijn richtlijnen voor CVRM opgesteld zoals hoe je het beste diagnostiek kunt toepassen. Ook is er veel data beschikbaar, mede door de computer is het nu mogelijk om risicogroepen in kaart te brengen en preventief te testen. Denk ook aan borstkanker bij vrouwen en hoeveel dit geholpen heeft om tijdig de ziekte te ontdekken.

Je kan zelf ook actief je lichaam gezond houden

Uiteraard is roken, ongezond eten (waaronder in sommige studies het eten van vlees) en alcohol consumptie een factor die bijdraagt aan het krijgen van hart en vaat ziektes. Je kunt om je lichaam gezond te houden dit het beste voorkomen. Toch is het voor veel mensen niet zo makkelijks als geen bier in huis halen of de sigaretten in de prullenbak gooien. Een ook tegen die lekkere, vette hap ‘s avonds na het stappen is moeilijk nee zeggen. Gezond leven lukt veel mensen, maar helemaal gezond blijven is moeilijk. We zijn te ontvankelijk voor verslaving en voedingspatronen.

De kans is groot als je ongezond leeft dat je naarmate je ouder wordt ziek wordt. Nu is het met een ziekte zo dat je deze krijgt, maar pas na goede diagnostiek wéét je dat je ziek bent. En pas nadat je weet dat je ziek bent kan de dokter een behandelplan opstellen en kun je beginnen aan het genezingsproces. CVRM helpt om hart- en vaatziekten tijdig te ontdekken en bij patiënten echt een verschil te maken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *